Unsere Geschichte

Als fervente liefhebbers van bier zijn wij begin 2016 na het wintersporten langs het Hofbräuhaus in München gegaan. Daar genoten wij van al het lekkers wat zij te bieden hadden. In goede stemming vertrokken wij voor het avondeten naar een Wirthaus waar men voornamelijk Weizen bieren schonk. Natuurlijk waren wij hier wel mee bekend, maar wat ons op deze locatie aan verschillende Weizen bieren voorgeschoteld werd, was een ware smaaksensatie!

Terug in Nederland konden wij dit bier nergens vinden. Toch wilde wij van dit bier heel graag kunnen genieten, daarom besloten wij om zelf eens een biertje te brouwen. Dan begin je natuurlijk met een standaard starterspakketje. Dit eerste biertje smaakte aardig, maar kwam niet in de buurt van het gedronken gerstenat uit München. Echter hadden wij wel een andere smaak te pakken, namelijk die van het bier brouwen.

Geïnspireerd door het Weizenbier uit Zuid-Duitsland, waarvan we inmiddels wisten dat we nooit het gelijke bier konden creëren, gingen wij nu voor onze eigen Weizen. Om dit doel te bereiken begonnen wij ons in te lezen in de bierbrouwkunst en met extra gereedschap ons bier steeds verder te perfectioneren.

Unsere Brauerei

Met onze passie voor de Beierse brouwkunst zijn wij gestart met Brauhaus Bär. Sinds 2017 hebben wij ons eigen bier onder controle en genieten er zelf volop van met vrienden en familie.
Het bier hebben wij inmiddels geperfectioneerd en gaan dit nu delen met alle bierliefhebbers.

Met bewondering voor het Duitse bier, laten wij ‘onze’ Bollenstreek kennis maken met onze bieren. Deze worden naar het ‘Bayrische Reinheitsgebot von 1516’ gebrouwen. Dit zuiverheidsgebod betekent dat het bier uit slechts vier ingrediënten mag bestaan. Deze zijn; gemout gerst, water, hop en gist.

Onze nadruk ligt op Weizenbieren. Wij hebben hiervoor vier varianten van deze tarwebieren; WeizenBär, SchwarzerBär, HopfenBär, WeizenbockBär.

Daarnaast hebben wij ook nog een Speziell label, waarbij gelimiteerde oplages van verschillende bieren worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan een Landbier, Märzen of een Rotbier.

Binnenkort hopen wij onze bieren te introduceren in de omgeving van de Bollenstreek (Noordwijkerhout en omstreken). Dit betekent dat Brauhaus Bär bier te vinden zal zijn bij lokale horeca gelegenheden en dranken speciaalzaken. Wellicht brengen wij de bieren van Brauhaus Bär in de toekomst ook bij bierliefhebbers tijdens bierfestivals!

Reinheitsgebot

Het Reinheitsgebot van 1516 is een Duits zuiverheidsgebod, wat ontstaan is in Beieren. In deze regeling staat dat bier allen vervaardigd mag worden met water, (gerste)mout, hop en gist.

Het gebod werd op 23 april 1516 opgenomen in de nieuwe staatscode van het hertogdom Beieren. In deze zuiverheidswet werd alleen het gebruik van gerst, hop en water toegestaan voor het vervaardigen van bier. Later werd hier gist aan toegevoegd. Elk jaar wordt op 23 april de dag van het Duitse bier gevierd (Tag des Deutschen Bieres).